VILTSPÅR: så började det ...

 


Genomgång efter spårträning

Det var Sallys enorma spårglädje som väckte mitt intresse för viltspår, och Åke Andersson som sporrade och peppade mej att vidga mina kunskaper inom spårvärlden. Han var kursledare för de viltspårkurser vi gick.
En mycket kunnig och duktig kille i viltspår, som även hade erfarenhet av praktiska eftersök. Det var honom jag frågade och diskuterade med då jag stötte på problem och det var han som hjälpte mej att leda min första viltspårkurs i Vb Labradorklubbs regi i början av 1990-talet. Oj..så nervös jag var, men det gick över förväntan, och det blev några kurser till för intresserade labradorägare.
Dom genomfördes tillsammans med Görel, som också var labradorägare.

Jag blev också ombedd att döma "Umemästaren"s inofficiella viltspårprov några gånger, och var även provledare för SSRK:s officiella viltspårprov i Umeå. 1997 blev jag färdig som viltspårdomare och har se'n dess dömt en hel del spårprov i olika rasklubbar.


                                                 Fortsättningen...

 Första lukt av älgklöv

VILTSPÅRHELG 2014

På kurserna berättades en hel del jakthistorier också, och det framkom från många håll att det var lite si och så med spårhundar bland många jaktlag.
I början av 1990-talet blev det lag på att en "särskilt tränad" spårhund skall finnas tillgänglig vid jakt på klövvilt, och den finnas på plats senast två timmar efter en skadeskjutning!
Hur den lagen efterlevs kan nog diskuteras! Här fanns mycket att utveckla!
Efter en del funderande och telefonerande kom jag i kontakt med Nils-Olov Andersson som var ordförande i Bjurholmsbygdens jaktvårdskrets. Han hade själv haft en duktig spårhund och visste värdet av en sådan vid jakten. Samtalet med "Nisse" blev början till minst en kurs i viltspår varje år i Bjurholm eller Vännäs, många deltagare är aktiva jägare. Förhoppningsvis leder det till att allt fler inser vikten av att ha en duktig spårhund att tillgå under jakten.

Viltspår är också en lugn och rolig aktivitet för hundarna och många som deltagit i våra viltspårhelger har meriterat sina hundar till viltspårchampions. Dessutom får husse/matte mycket frisk luft och härlig motion i skogen tillsammans  med sin fyrfota vän.

Om intresse finns blir det en helgkurs med "viltspår för nybörjare" i vår då snön tinat i skogarna kring Vännäs.
Fredagkväll teori och lördag-söndag  praktik varvat med lite teori ute i skogarna kring Holmbäck.
Mer info och intresseanmälan mailas till kiki@stoa.se eller Mb 0702-402262. Minst 8 deltagare för att genomföra kursen.
Ledare:Agnetha Elback och Kiki Nilsson.

 


 

 

Besökare nr.

Sidan senast uppdaterad 2013-12-04 14:19 av Kiki Nilsson